Információk

 A korábbi M60.hu

Lassan két éve annak, hogy érdeklõdni kezdtem az M6-os autópálya iránt. Hosszú napokat töltöttem azzal, hogy az Internetet böngészve anyagokat gyûjtsek ebben a témában. Mindig volt bennem egy olyan vágy, hogy milyen jó lenne, ha lenne egy olyan oldal, ahol az információk egyetlen helyen lennének elérhetõk. Ezt az ûrt próbálom kitölteni azzal, hogy elkészítem és szerkeztem ezt a weblapot, amelyet most olvas.


A fenti gondolatokkal, 2008-ban M6-M60 információs oldal néven nyitotta meg weboldalát Gyurák Gábor. Célul tőzte ki, hogy Baranya megyei állampolgárként hozzájáruljon a sokakat érdeklő útépítéssel kapcsolatos információk terjesztéséhez, és egyfajta dedikált fórumként lehetőséget biztosítson arra, hogy a lakosság a mindenkori kormányzattal minél inkább éreztetni tudja, hogy a fővárossal és a régióval történő gyorsforgalmi összeköttetés megteremtése milyen nagy jelentőséggel bír.

A weblap gyorsan népszerű lett, folyamatosan növekvő látogatottságát az autópálya átadásáig megtartotta. Az időközben kialakult fórumozókból álló, jól értesült "törzsmag" rendre friss információkkal szolgált az építés aktuális fázisairól, mely a folyamatosan bővülő galériának köszönhetően képes formában is elérhető volt, így az egyes szakaszok a földmunkák megindulásától az átadásig végig követhető maradt.

A fórumon az élet egyre inkább megélénkült, egyebek mellett heves viták folytak az út nyomvonaláról is (mely legfőképp már az átadás után élesedett ki), a pro-kontra érvek sorához mindenki hozzátehette a maga nézőpontját.

Fennállása alatti legnagyobb érdeklődést kétségkívül az átadást megelőző napok tették ki, és legfőképpen természetesen maga az átadás napja. Azok számára, akik végigkövették az akkori weblap segítségével az M6-M60 út megépítését, alighanem felejthetetlen maradt a nap - sokan vártuk a fórumon az átadási ünnepséget, és a sok év várakozás után legfőképpen az első métereket saját volán mögött vezetve.

Mint ahogy az előkészítést és építést, úgy az átadást is nehézségek övezték. A Dunaújváros - Szekszárd szakasz napközben nem kapta meg a szükséges engedélyeket, így  maga az átadás is veszélybe került. Végül, az utolsó pillanatokban, a sajtó szerint miniszterelnöki közbenjárásra a teljes útszakasz megkapta a szükséges engedélyeket (előbb magára a pályaszakaszra, majd a szükséges hiánypótlásokat követően a teljes beruházásra), így 2010. március 31-én, szerdán késő délután ünnepséget követően minden autós birtokba vehette az autópályát, mellyel az átadás napján matricavásárlás nélkül ismerkedhetett meg.

Közel 5 éves működése során az akkori M60.hu széles tömegek számára biztosított minden lehetséges információt, és hozta közelebb az út megépítését, tette érdekesebbé a várakozást. Gyurák Gábor szerkesztő úgy látta, a weblap az útszakasz átadásával elvégezte feladatát, így 2011. októberében az oldal működését befejezte.

 

Az M60.hu alatt működő fórum az alábbi hivatkozásra kattintva visszaolvasható:

M6-M60 fórum

 

Tekintettel arra, hogy az út még nem készült el teljes mértékben - és a kormányzati döntések alapján a továbbépítés hosszabb ideig várat magára -, jelen sorok írójának céljai szerint a korábbi M60.hu helyén létrejött új weboldal elsődleges feladata továbbra is információkat nyújtani az úttal kapcsolatos hírekről, beruházásokról, az M60.hu örökségének megfelelően. Emellett a kor igényeinek megfelelően releváns tartalmakkal kívánja ellátni az utat használó, és elsősorban autósként érdeklődő felhasználókat is.

 

A weboldallal kapcsolatos észrevételeket, kritikát szívesen fogadjuk, elérhetőségeinket a kapcsolat oldalon megtalálja.