M60 autópálya térkép, nyomvonal

Áttekintő térkép

M60 autópálya nyomvonaltérkép


Nyomvonal

Az M60 autópálya Pécs városát köti össze az M6-os autópályával, amely Szekszárd, Paks, Dunaújváros, Százhalombatta érintésével éri el Budapestet az M0 végcsomópontban. A 2010-ben átadott M60 gyorsforgalmi út jelenlegi végcsomópontja Pécs-Dél, későbbre tervezett továbbépítését követően Pécset nyugati irányból kerüli meg, majd Szentlőrincig tart majd. Távlati célok szerint Barcs közelében lépi át a horvát-magyar országhatárt.

A szakasz hossza 30,2 km, 2x2 sávos, osztott pályás út kétoldali leállósávval. 4 csomópontot tartalmaz, 32 műtárgyat - köztük két völgyhidat -, valamint egy (tervezett) komplex pihenő, és egy elkészült egyszerű pihenőhely segíti az utazók kényelmét. Pécs-Kelet csomópontnál rendőrség, és autópálya mérnökség üzemel.

Csomópontok

Pécs-Dél
Pécs-Kelet
Bóly
M60-M6 elválás

Sematikus térkép

M60 autópálya nyomvonal

Az autópálya szolgáltatásai

Az M60 autópálya része a magyarországi egységes díjfizetési rendszernek. Az úthasználati jogosultságot "e-matrica" formájában előzetesen kell megvásárolni. Az idevonatkozó jogszabályi előírás szerint a díjköteles gyorsforgalmi útszakaszokat (autóutakat és autópályákat), valamint a vonatkozó főutakat kizárólag a járműkategóriára megfelelő, érvényes e-matricával lehet igénybe venni.
Az autópálya tervezése és kivitelézése a mindenkori legmagasabb műszaki színvonalon, és szigorú normák szerint történik. Átadást követően naponta többször is az út teljes nyomvonalán útellenőri szolgálat dolgozik, hogy a legapróbb hibákat is kiszűrve az utazás a lehető legbiztonságosabban és kényelmesen, kitűnő útviszonyok mellett történhessen. A teljes nyomvonalon vadvédő kerítések hivatottak megelőzni a vaddal történő ütközést, az ebből fakadó balesetveszélyt, és anyagi károkat.
Az autópálya előnyei

Gyors célbaérés

Tervezhető menetidő

Az autópálya szintbeli kereszteződést nem tartalmaz, a forgalmat lakott területek, átjárók nem lassítják, így a haladási sebesség jól tervezhető és tartható.

Biztonság

Stresszmentes út

A gyorsforgalmi utak kiemelt prioritást élveznek, állandó ügyelet és folyamatos útellenőri szolgálat garantálja a biztonságos közlekedést.

(CC) fotó by leadfoot, indafoto.hu

Kényelem

Komfortos utazás

Az út és annak környezete folyamatos ellenőrzés és karbantartás alatt áll. Az utazóközönség részére sűrűn telepített egyszerű és komplex pihenőhelyek biztosítják a fáradságmentes megérkezést.

Régiós kapcsolatok

Kedvező hatások

Az autópályák összekötik a régiót az ország gazdasági és turisztikai vérkeringésével, gazdaságélénkítő hatásuk az utak környezetében kimutatható.