Hírek

Hírek és sajtófigyelő az M60 / M6 autópályával kapcsolatbanVáltozatlan e-matrica díjak személygépkocsikra 2013-ban is

(NFM-ÁAK)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium díjrendelete szerint az autósok 2013-ban is a 2012-es árakon vásárolhatnak e-matricát a személygépkocsikra. A teherautósok számára fontos információ, hogy a megtett úttal arányos elektronikus díjfizetés 2013. július 1-ei tervezett bevezetése miatt a D2, D3 és D4 kategóriákban 2013 első félévében csak 1-napos, heti és havi e-matricákat lehet vásárolni.  Újdonság az elektronikus díjfizetésben nem érintett autóbuszok számára létrehozott B2-es kategória.

A 3500 kg megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművekre januártól nem lehet majd éves matricát váltani. A hagyományos díjfizetési lehetőség e járműkörre az e-útdíjra való átállás miatt az év második felére megszűnik. Az e teherautókra megvásárolt 1 napos, heti és havi e-matricák a vásárlás napjától függetlenül nem jogosítanak 2013. június 30. utáni úthasználatra.

A rendeletmódosítás arányos díjtételekkel külön díjkategóriát hoz létre az e-útdíj bevezetésében nem érintett autóbuszok számára. A személygépkocsik és legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik is az e-matricás rendszerben maradnak.
 
A jövő évtől a díjköteles utak jogosulatlan használata miatt kiszabott bírságot az útkezelő felfüggesztheti, ha az üzemben tartó feljelentéssel igazolja, hogy a gépjármű vagy annak rendszáma jogellenesen került ki birtokából. A késedelmes teljesítéshez fűződő jogkövetkezmények (30 napon túl fizetendő magasabb pótdíj) ebben az esetben nem állnak be. Ha bebizonyosodik, hogy a feljelentés megalapozott volt, a pótdíj az üzemben tartót nem terhelné. Megalapozatlan feljelentés esetén automatikusan a magasabb pótdíjat kellene megfizetni.

A közúti közlekedésről szóló törvény jelenleg egyértelműen az üzemben tartót nevesíti helytállni kötelezettként, ettől nem enged eltérést. A minisztériumi kezdeményezés hatályba lépéséhez ezért az Országgyűlés törvényi felhatalmazására van szükség. A tervezett módosítás ennek birtokában 2013. január elsejétől léphet hatályba.
 

Kategória:  | forrás: NFM-ÁAK  |  cimkék: útdíj e-matrica