Hírek

Hírek és sajtófigyelő az M60 / M6 autópályával kapcsolatbanFolytatódik az M9 gyorsforgalmi út fejlesztésének előkészítése

(NIF Zrt.)

Az M9 autóút az országon belüli kelet-nyugati kapcsolatok egyik jelentős gyorsforgalmi útja. Az M9 gyorsforgalmi út hálózati szerepe az új szekszárdi-híd megépítésével meghatározó jelentőségű, nemcsak a térség forgalmát, hanem Dél-Magyarországot illetően is. Keleti irányban az M5 autópályához, Szekszárdnál az M6 autópályához kapcsolódik, nyugati irányban Szekszárd, Bonyhád, Dombóvár, Nagykanizsa összekötésével az M7 autópályához csatlakozik, így a Dunántúl és az Alföld déli részeinek összekapcsolását teremtheti meg.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából 2010. évben elkészült az M9 gyorsforgalmivá fejleszthető autóút Kaposvár-kelet - Szekszárd (M9-5112 j. Palánki úti körforgalmi csp.) közötti szakasz tanulmány terve és ez alapján az előzetes környezetvédelmi vizsgálati dokumentációja.

A most megjelent közbeszerzési ajánlati felhívás a megkezdett előkészítés folytatása. A kiírás az M9 gyorsforgalmi út Kaposvár-Szekszárd közötti szakasz környezeti hatástanulmány dokumentáció elkészítésére vonatkozik kb. 165 km hosszúságban, valamint a környezetvédelmi engedély megszerzését foglalja magába. A környezetvédelmi engedély alapján az M9 Kaposvár-Bonyhád kb. 55 km hosszú szakasz építési engedélyezési tervek elkészítését is tartalmazza.

A beruházás előkészítése a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban megtörténik. Ezáltal lehetőség nyílik a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban a kivitelezés megvalósítására.

 

Az M9 autóút jelenlegi végcsomópontja Szekszárd mellett
(fotó: wikipedia.hu)

Kategória:  | forrás: NIF Zrt.  |  cimkék: m9_autóút közlekedésfejlesztés