Hírek

Hírek és sajtófigyelő az M60 / M6 autópályával kapcsolatban



Rendkívüli időjárási helyzet

(MTI, OKF, Rendőrség)

Az   Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét: aki teheti, ne induljon útnak. Továbbá mindenkitől azt kérik: közlekedjen elővigyázatosan, készüljön a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

Petróczi Tímea, az OKF szóvivője kiemelte: a lezárt utak miatt arra kérik az úton lévőket, hogy keressék fel a legközelebbi kijelölt szálláshelyek, melegedők valamelyikét. Aki teheti, térjen le az első pihenőhelyen, üzemanyagtöltő állomásnál, és ott várakozzon az utak megtisztításáig, síkosságmentesítéséig.
 

A rendőrség ugyancsak azt kéri, senki ne induljon útnak gépkocsival a rossz időjárásra való tekintettel.

András Tamás rendőr főhadnagy azt követően tette közzé a felhívást, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb fokú, piros riasztást adott ki több dunántúli megyében az erős hófúvás miatt.
E szerint Fejér, Veszprém, Zala, Somogy és Komárom-Esztergom megye több térségében erős hófúvásra kell készülni, amely magas hótorlaszokat emelhet.
Szintén az erős hófúvás miatt Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megye kivételével az egész országban első-, vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben.
A veszélyjelzés szerint az ország nyugati felében mindenhol, de az ország északkeleti felében is várhatóak viharos széllökések. Emellett az ország keleti megyéiben a jelentős mennyiségű eső miatt, több területen az intenzív havazás miatt is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.
 



A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtök este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az orkán erejű széllökések nyomán csütörtök éjjelre még több szakasz vált járhatatlanná. A közútkezelő folyamatos munkája ellenére a szél visszahordja a havat a burkolatra, emiatt az utak nehezen járhatók, továbbá jelentősen csökkent a látótávolság. Ráadásul a sorozatos balesetek miatt munkagépeik is a feltorlódott sorokban vesztegelnek, ezért nem tudják ellátni feladatukat - tették hozzá.

Mint írták, több megyében ideiglenes melegedőket nyitnak, hogy az elakadt járművek utasait biztonságos helyre szállítsák. Az ország Dunától keletre eső területein ónos eső nehezíti a közlekedést.
Az Útinform késő esti összesítése alapján Somogy, Zala, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyében számos út járhatatlan, több település megközelíthetetlen.

Az erős hófúvás miatt már több északkeleti megyére is kiadta a legmagasabb fokú, piros riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök késő este.

Ezzel már Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területén, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar, valamint Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy és Fejér megyében van érvényben piros riasztás. Ezeken a területeken az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet.
A hófúvás, valamint a viharos szél miatt a Dunántúl nagy részén, de az ország keleti felében és az ország középső területein is, köztük a budapesti kistérségben is riasztás van érvényben.
Emellett Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajú-Bihar megye több térségében az ónos eső miatt külön másodfokú riasztás van érvényben.
 


 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: az OMSZ újabb piros riasztásában 26 kistérség érintett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezek: az abaúj-hegyközi, baktalórántházi, balmazújvárosi, bodrogközi, csengeri, encsi, fehérgyarmati, hajdúböszörményi, hajdúhadházi, ibrány-nagyhalászi, kisvárdai, mátészalkai, mezőcsáti, nagykállói, nyírbátori, nyíregyházi, polgári, sárospataki, sátoraljaújhelyi, szerencsi, szikszói, tiszaújvárosi, tiszavasvári, tokaji, vásárosnaményi, záhonyi kistérségek.
 

Emellett a piros riasztás továbbra is érvényben van még Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Zala és Somogy megyékben összesen 33 kistérségében - tették hozzá, kiemelve, hogy a hótakaróval borított térségekben a viharos, akár az óránkénti 100 kilométeres erősséget is meghaladó szél magas hótorlaszokat emel.
 

Az OKF nyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét: aki teheti, ne induljon útnak. Továbbá mindenkitől azt kérik: közlekedjen elővigyázatosan, készüljön a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

Petróczi Tímea, az OKF szóvivője kiemelte: a lezárt utak miatt arra kérik az úton lévőket, hogy keressék fel a legközelebbi kijelölt szálláshelyek, melegedők valamelyikét. Aki teheti, térjen le az első pihenőhelyen, üzemanyagtöltő állomásnál, és ott várakozzon az utak megtisztításáig, síkosságmentesítéséig.
 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a következő órákban még sokfelé lehet számítani 60-90 kilométer/órás széllökésekre. Északkeleten átmenetileg ónos csapadék is várható. Általában 5-15 centiméter, a Tiszántúlon és az Északi-középhegységben 15-20 centiméter hó eshet. Az Északi-középhegység magasabban fekvő területein helyenként 30 centiméternél több hó is hullhat.

Kategória:  | forrás: MTI, OKF, Rendőrség  |  cimkék: havazás riasztás