Hírek

Hírek és sajtófigyelő az M60 / M6 autópályával kapcsolatban



Az ÁAK felkészülten várja a telet

(ÁAK Zrt.)

Az Állami Autópályazekelő hatáskörébe tartozó gyorsforgalmi útszakaszok téli üzemeltetési feladatairól szóló közlemény.

Műszakilag megfelelő gépjárművek, több ezer tonna só és megerősített ügyeleti szolgálat – többek között ezek biztosítják, hogy az Állami Autópálya Kezelő Zrt. által kezelt úthálózaton a gépkocsik a téli havas, csúszós időszakban is folyamatosan közlekedhessenek. A társaság ezekben a napokban tartja mérnökségein a téli gépek szemléjét, ahol már minden szükséges eszközt és berendezést leellenőriztek a szakemberek.

 

Az ÁAK Zrt. téli üzemeltetési tevékenységének célja a biztonságos forgalom folyamatosságának fenntartása zord időjárási körülmények között is. A társaság a november elejétől március közepéig tartó téli időszakra már tavasszal megkezdte a felkészülést, melynek utolsó lépéseként november első felében mind a tizenöt mérnökségén megtartja a téli gépek szemléjét.

A téli üzem során az Állami Autópálya Kezelő Zrt. munkavállalói mintegy 740 km autópálya, 216 km autóút és főút valamint 398 km csomóponti ág, illetve pihenőhelyi út síkosság- és hómentesítéséről gondoskodnak. Munkájukat az autópályák téli útüzemét támogató berendezései, a rendszeres útellenőrzések, az állandó mérnökségi diszpécserszolgálat, a megfelelő gép- és eszközpark, a kidolgozott, többszörösen kipróbált technológiák és munkaszervezési módszerek segítik.

Annak érdekében, hogy az autópályák alkalmasak legyenek a biztonságos téli üzemre, a társaság szakemberei megszüntették a burkolat- és padkahibákat, gondoskodtak az úttartozékok javításáról és pótlásáról (különös tekintettel a fényvisszaverő elemekre), eltávolították a hóakadályt okozó növényzetet, valamint kihelyezték a hófogórácsokat. Az ÁAK Zrt. téli üzemben részt vevő munkavállalói feladataikat részletes Téli Üzemeltetési Szabályzat alapján végzik. Az intézkedések koordinálását az ügyeletvezetők, valamint a 24 órában működtetett diszpécserszolgálatok végzik. A téli üzem időszakában a társaság a megszokottnál is szorosabb együttműködést tart fenn az érintett hatóságokkal, így például a Rendőrséggel, a Katasztrófavédelemmel, a Mentőszolgálattal, valamint az ÚTINFORM-mal.

Az ÁAK Zrt. a téli útüzem során is maradéktalanul eleget tesz az Országos Közutak Kezelési Szabályzatában rögzített előírásoknak. A szabályzat előírja, hogy a síkosság elleni védekezést az észleléstől számítva 0,5 - 1,0 órán belül meg kell kezdeni és átlagos téli időjárás mellett 2 - 4 óra alatt kell befejezni. A társaság Téli Üzemeltetési Szabályzata négy elhárítási fokozatot határoz meg az időjárás okozta közlekedési anomáliák megszüntetésére. Minden egyes fokozat más készültségi szintet jelent a bevethető emberállomány és géppark tekintetében. Az elhárítási szintek életbe lépése elsősorban a hőmérséklettől, a síkosság veszély mértékétől és a havazás intenzitásától függ.


Forrás: autopalya.hu

Az ÁAK Zrt. gépparkjának felkészítése – az útüzemeltetés szempontjából legfontosabb és egyben legnehezebb időszakra – minden évben már márciusban elindul. A társaság birtokában jelenleg 126 darab olyan jármű található (mérnökségenként átlagosan 8-10), amelyek aktívan részt vesznek a téli elhárításban. Első lépésben az ezeket és a kapcsolódó eszközöket károsító korrózió megszüntetését, illetve az esetlegesen elszenvedett sérülések felmérését kell elvégezni. A gépek intenzív téli felkészítése augusztus végén kezdődik, és a november elején esedékes gépszemlékig tart, amikor a szakemberek meggyőződnek a járművek megfelelő állapotáról, a korrózióvédelem hiánytalanságáról és a téli útüzemet támogató berendezések kifogástalan működéséről.

A síkosság megszüntetésére használt anyagok (útszóró só, kalcium-klorid, stb.) és egyéb alkatrészek (hóekevas, latyakológumi, stb.) rendelkezésre állnak. Az ÁAK mérnökségeinek raktárában az elmúlt évek só felhasználási átlagának megfelelő mennyiséget tárolnak. Az elmúlt időszakban a társaság által kezelt úthálózaton mintegy 25 000 tonna sót használtak síkosság mentesítésre évente.
A téli elhárítás sikere jelentős mértékben függ attól, hogy milyen megbízhatóságú időjárási prognózis áll az útüzemeltetők rendelkezésére. A meteorológiai információkat részben saját forrásból (út menti mérőállomások, útellenőri jelentések), részben külső adatszolgáltatásból kapják. Az Országos Meteorológiai Szolgálat rövid, illetve hosszú távú előrejelzéseket, műhold- és radarképeket, hőmérséklet-eloszlást és szükség esetén riasztást szolgáltat.

Az ÁAK Zrt. nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni preventív védekezésre is, amelyre alapvetően kétféle módszer létezik: végleges hóvédő erdősávok telepítése (erre láthatunk példát az M7-es autópálya mentén), illetve ideiglenes hófogó rácsok kihelyezése. Az ideiglenes hóvédműveket a területileg illetékes mérnökség kihelyezte a hófúvásveszélyes helyekre, melyeket a korábbi évek tapasztalatai alapján jelöltek ki.

 

Kategória:  | forrás: ÁAK Zrt.  |  cimkék: téli_üzemeltetés tél téli_útviszonyok