Hírek

Hírek és sajtófigyelő az M60 / M6 autópályával kapcsolatbanKatasztrófavédelmi őrs alakult a Baranya megyei Véménden

(MTI)

Katasztrófavédelmi őrs lett a korábbi önkéntes köztestületi tűzoltóságból a Baranya megyei Véménden kedden az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a hazai tűzvédelmet erősítő "őrsprogramjának" részeként.  Bérczi László, az OKF tűzoltósági főfelügyelője a helyi tűzoltóság épületénél tartott állománygyűlésen utalt rá, hogy az új katasztrófavédelmi törvény értelmében az állami irányítás alá kerülő tűzoltóságok áprilistól új struktúrában látják el feladataikat.

A januártól létrehozott 65 katasztrófavédelmi kirendeltség alatt 104 hivatásos tűzoltó-parancsnokság, alárendeltségükben 65 őrs és 46 katasztrófavédelmi iroda működik. A tervezett 65 őrs 2014 végéig alakul meg, ebből 16 már áprilisban megkezdi tevékenységét.


Az OKF korábban arról tájékoztatott, hogy a 16 őrs közül 14 eddig tűzoltó-parancsnokságként, vagy annak kihelyezett egységeként működött, egy hivatásos őrs önkormányzati tűzoltó-parancsnokságból alakul át, egy pedig újonnan alakul. Az őrsök feladatellátásához szükséges eszközöket a parancsnokságok felszereléséből, vagy a
tartalék készletekből biztosítják.  Bérczi László indoklása szerint az átalakítás fő célja a reagálási idő csökkentése, vagyis az, hogy az ország valamennyi települése 25 percen belül elérhetővé váljon a tűzoltók számára.


Az eseményen kiosztott sajtóanyagban az olvasható, hogy Véménd községben 1958 óta van szervezett tűzoltóság, amely hat éve önkéntes köztestületi formában, mostantól pedig a mohácsi tűzoltó-parancsnokság alegységeként működik.

A Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt. a közeli M6/M60-as autópálya és annak alagútjai okán évekkel ezelőtt új laktanyát épített Véménden és új gépjárműfecskendőt vásárolt az ott dolgozó állománynak.

A  hivatásos tűzoltóknak áprilistól a korábbi 7 helyett 14 település összesen mintegy 8300 lakóját segítve kell ellátniuk a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat.

Kategória:  | forrás: MTI  |  cimkék: katasztrófavédelem tűzoltóság